Vera

Laat je inspireren

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de verhalen van andere Natuurdromers? In deze rubriek gaan wij met hen in gesprek over hoe zij zich bezighouden met én genieten van de natuur. Deze keer met Vera die als boswachter werkt voor Staatbosbeheer.

Vera, wil je je even voorstellen?
Jazeker, mijn naam is Vera, ik ben 25 jaar oud en ik werk als Boswachter Publiek bij Staatsbosbeheer in de omgeving van de Zuid- Westelijke Delta. Dat zijn ook wel de Zuid-Hollandse eilanden.. dus denk aan Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en alles wat daar tussen ligt. Zoals het Hollands diep en het Haringvliet bijvoorbeeld. Dus in mijn gebied is het echt de combinatie van land en water, de delta dus.

En wat doet een boswachter Publiek?
Er zijn verschillende soorten boswachters. De meeste bekende zijn de Boswachters Beheer. Zij zijn logischerwijs bezig met verschillende beheerwerkzaamheden, zoals het maaien en het bijhouden van de gebieden. Ook zijn er Boswachters Ecologie. Zij houden zich bezig met de balans tussen dier en de natuur en alles wat daarmee in verbinding staat. Daarnaast zijn er ook groene BOA’s. Dit zijn de gastheren van de natuurgebieden en zij kunnen corrigeren wanneer dit nodig is. En dan heb je nog boswachter Publiek, mijn functie. Ik houd me bezig met alles wat met recreatie en communicatie te maken heeft. Dus ik kijk bijvoorbeeld of er wandelpaden genoeg zijn, of er voldoende recreatieve voorzieningen zijn, ik overleg met gemeentes over de recreatieve kansen binnen de natuurgebieden en ik bouw aan de excursieprogramma’s. Dan ga ik aan de slag met de inhoud, maar ook met welke doelgroep wij willen bereiken en hoe we dit gaan doen. Mijn baan is dus echt een combinatie van zowel binnen als buiten zijn. Buiten ben ik op zoek naar nieuwe wandelroutes bijvoorbeeld, die ik dan binnen verder uitwerk. Een hele fijne afwisseling!
Mijn werk is dus niet alleen maar in de natuur, ik zit ook vaak achter de computer. Dat moet nog wel even gezegd worden omdat vaak gedacht wordt dat boswachters altijd buiten zijn. Ik ben een boswachter die soms ook gewoon lekker kan thuiswerken.Wat is jouw missie?
Ik wil zoveel mogelijk mensen betrekken bij de natuur. Mensen zeggen wel eens: ’Als jij praat over de natuur, dan ben je daar zo enthousiast over’. Dat enthousiasmeren vind ik echt heel leuk om te doen. Ik vind de natuur zó mooi en dat wil ik heel graag delen. En ook juist dat de natuur dichtbij zo bijzonder is. Zoals het dorpbosje bij jou in de buurt, wat je daar kunt vinden en dat mensen weten waar ze op moeten letten. Ja, daar word ik heel blij van.
Ik wil ze heel graag laten zien hoe mooi de natuur is, zonder dat de natuur daar onder lijdt. Een mooi voorbeeld zijn de Hellegatsplaten op Goeree-Overflakkee. Dit is een afgesloten beschermd natuurgebied. Om mensen toch van de vogelrijkdom van de Hellegatsplaten te kunnen laten genieten is er een vogelboulevard aangelegd bestaande uit vier vogelkijkhutten en een uitkijktoren. Deze zijn rondom het gebied gebouwd, zodat je het gebied van een afstandje kunt beleven.

Wilde je altijd al boswachter worden?
Nee. Er zijn mensen die echt hun hele leven dromen van boswachter worden, maar ik dus helemaal niet. Maar als ik vroeger had geweten wat dit werk zou inhouden, dan had ik er sowieso van gedroomd. Ik wist wel altijd dat ik iets met de natuur of met dieren wilde, maar ook iets met mensen. Dus dat was even een zoektocht.

Wil je ons daar in meenemen?
Deze baan kwam eigenlijk op mijn pad. Ik heb natuur- en recreatiemanagement gestudeerd. Daarna ben ik een poosje gaan reizen en toen meer de commerciële wereld ingerold met de gedachte ‘ik houd de natuur gewoon als hobby’. Maar dat werkte niet, de natuur enkel als hobby was voor mij uiteindelijk niet genoeg. Omdat ik ook altijd al geïnteresseerd ben geweest in Eco/duurzaam toerisme ben ik toen Tourism Management gaan studeren in Rotterdam. Een hele leuke studie die mij goed afging. Maar ja.. toen zag ik ineens een vacature voor boswachter Publiek voorbijkomen. Net na het halen van mijn propedeuse. Ik heb toen de contactpersoon gebeld en gezegd: ‘Zeg alsjeblieft dat dit een hele vervelende baan is’, maar dat antwoord kreeg ik natuurlijk niet. Alles wat ik te horen kreeg over de inhoud van de baan klopte precies met wat ik wilde. Ondanks mijn studie kon ik deze kans niet laten gaan en heb ik gesolliciteerd. Maar wel met het onderbuikgevoel van ‘ik word het toch niet’. Maar toen werd ik het dus wel, haha. Ik ben toen gestopt met mijn studie en vol aan de slag gegaan bij Staatsbosbeheer. Mijn studieplan liep allemaal even anders dan gepland, maar ik ben er onwijs blij mee. En alles wat ik dat jaar heb geleerd kan ik nu echt enorm goed inzetten in mijn werk, dus ik heb ook geen spijt van dat studiejaar.

Deel jij ook graag jouw verhaal of initiatief?  Stuur een chat berichtje naar Bart 
Waar komt jouw hart voor natuur vandaan?
Ja, dat is wel grappig. Ik kom namelijk helemaal niet uit een natuurfamilie. Mijn ouders hebben mooie banen in de commerciële wereld en in de zorg, maar niet natuur gerelateerd. Als we op vakantie gingen werd het gewoon een lekkere strandvakantie. Al was ik dan wel dat kind wat met een schepnetjes diertjes aan het vangen was. Toen ik wat ouder werd ging ik wel af en toe met mijn opa naar vogels kijken. Eerst op Scheveningen maar later gingen we ook samen naar Zierikzee waar hij oorspronkelijk vandaan komt. Dat was eigenlijk het enige wat wij in de familie met de natuur hadden. Al leefden we wel heel bewust thuis, zo aten we bijvoorbeeld weinig vlees en kwamen we veel buiten, maar dat was dan vooral om de hond uit te laten ;-). Het is wel heel grappig om te zien dat dat nu een beetje verandert. Mijn vader vroeg pas of hij mijn verrekijker mocht lenen bijvoorbeeld.

We kijken even op.. Vera wijst naar een Bruine Kiekendief in de lucht. Dan vliegt er een scholekster die de vogel probeert weg te jagen. Ze vertelt gelijk dat je het verschil tussen een buizerd en een bruine kiekendief goed kan zien door de vingers, die zijn pikzwart en een duidelijke afscheiding. Dat heeft een buizerd minder.


Hoe heb jij al je kennis over natuur opgedaan?
Dat was vooral tijdens mijn opleiding Natuur en Recreatiemanagement. De opleiding bestond ongeveer uit 70% uit natuur. Tijdens deze studie lag mijn focus altijd al bij vogels. Dus toen we tijdens een studiereis twee weken naar Gambia gingen om te vogelen was ik natuurlijk erg blij! En al mijn medestudenten wisten ook heel veel, dus we leerden heel veel van elkaar door met elkaar op trekken. En je blijft natuurlijk altijd doorleren.

Zit jij op je vrije dag ook altijd met verrekijker in de bosjes?
Haha, nee niet altijd. In mijn vrije tijd ben ik veel in de natuur te vinden, maar ik geniet ook enorm van lekker op het terrasje zitten met vriendinnen of een museum bezoeken. Maar als ik de natuur in ga heb ik wel altijd mijn verrekijker bij me. Dat hoort er gewoon bij. Stel je voor dat je net iets ziet en je je verrekijker niet mee hebt.. dat zou zonde zijn. Maar ik ben niet zo’n diehard dat ik elke zaterdagochtend mijn wekker zet om een bepaalde vogelsoort te zien.

Wat is jouw lievelingsgebied in ons landje?
Mijn lievelingsgebied is, denk ik, de Oeverlanden Hollands Diep. Dat vind ik echt prachtig. Het is een zoetwater getijdegebied en daardoor ontzettend veelzijdig. Je hebt open vlaktes, riet en moerassig bos.. het is steeds in beweging door eb en vloed. Maar er zijn nog zoveel andere gebieden ook prachtig. De Veluwe wil ik graag meer ontdekken, want dat ken ik eigenlijk niet zo heel goed. Maar bij gebieden waar water doorheen stroomt ligt toch wel echt mijn hart.

En wat maakt jou een natuurdromer?
O, ik kan echt 101 dingen bedenken wat mij een natuurdromer maakt. Ik zie in heel veel dingen de schoonheid en kan echt enorm genieten van alles wat de natuur ons geeft. Zelfs onkruid is prachtig, dat heeft de weg gevonden naar mijn balkonnetje in de stad. Hoe meer onkruid, hoe meer biodiversiteit toch? 😉Vera deelt over haar werk en hart voor natuur op haar Instagram.. Volg haar hier! En wist je dat Vera meebouwt aan de cursus  over bossen in de Natuurschool? Hier deelt ze al haar kennis over de prachtige bossen in Nederland. Neem een kijkje hier.