Kim

Laat je inspireren

Is je grond heel arm? Dan is het verstandig om voordat je start ook mest toe te voegen aan je bodem. Je kunt stalmest gebruiken (geen verse als je meteen begint met zaaien) of moestuinkorrels. Dat laatste is sowieso slim om te kopen voor groenten die veel mest nodig hebben, zoals bijvoorbeeld kolen, courgette en pompoen. Die geef je naast de basisbemesting tijdens de groei ook nog een paar keer extra mest.

Een plan maken
Zelf doe ik dit altijd lekker vroeg (in de winter al), maar later kan natuurlijk ook prima. Door het maken van een moestuinplan weet je precies wanneer je wat moet (voor)zaaien. Uit eigen ervaring weet ik dat het geen overbodige luxe is. Tijdens mijn eerste moestuinjaar begon ik gewoon lukraak en ik was met zo ongeveer alles te laat. Want kolen oogst je dan wel pas in de winter, maar zaai je al in het voorjaar. Dus ik maak nu elk jaar een moestuinplan. Als je dat 1 keer hebt gedaan, is het de jaren erna veel minder werk.

Op mijn blogpagina ‘Een moestuinplan maken’ leg ik je stap voor stap uit hoe je zo’n plan maakt en hoe je optimaal gebruikt maakt van een klein oppervlakte. 

De foto's zijn gemaakt door Dyvemedia  en Kim Nelissen.Zaaien in de volle grond
Veel groenten en kruiden kun je gewoon direct in de volle grond zaaien. Sterker nog, radijs, wortel en andere wortel- en knolgroenten kun je beter niet voorzaaien. Bij het overplanten kun je de wortels/toekomstige knol beschadigen. De meeste bladgroenten (zoals pluksla, snijbiet en spinazie) zaai ik ook direct in de volle grond. Heb je veel last van slakken? Dan kun je sla beter ook voorzaaien. Bonen kun je zowel voorzaaien als direct zaaien. Ik zaai ze voor in verband met de muizen en vogels die dol zijn op de zaden.

Mest geven
Elke groente heeft zijn eigen mestbehoefte. Je gebruikt dus niet overal op jouw lapje dezelfde hoeveelheid mest. Tip: verdeel jouw moestuin in stukken waar je groenten met dezelfde mestbehoeftes bij elkaar zet. Dus bijvoorbeeld 1 stuk voor je kolen (veel mest), een stuk voor uien, radijs, wortels en bietjes (weinig mest), etc. Zoek van tevoren dus goed uit welke groenten veel of juist weinig/geen mest nodig hebben. Zowel te weinig als te veel mest kan problemen geven.

Plaagdieren
Ze horen er helaas bij: plaagdieren. Elk beestje in de natuur is natuurlijk nuttig, maar sommigen richten flink wat schade aan. Denk aan rupsen van het koolwitje die je kolen kaal eten, de zwarte bonenluis die jouw tuinbonen aanvalt en slakken jouw sla zien als een heerlijk maaltje.

Gelukkig zijn er allerlei methodes om de schade te beperken. Dit zijn de belangrijkste:

• Slakken: het verspreiden van aaltjes en nog veel meer (lees mijn blog ‘Slakken bestrijden’).
• Rupsen: het gebruiken van insectengaas
• Luizen: regelmatig eraf spuiten met een waterstraal in combinatie met het inzetten van de larven van lieveheersbeestjes.

Moestuin aanleggen in potten of bakken?
Heb je geen tuin of te weinig ruimte voor een moestuintje in de volle grond? Geen probleem! Je kunt ook prima moestuinieren in potten en/of bakken.
Weten hoe je dat aanpakt? Bekijk dan mijn webinar.

Heb je jouw grond klaargemaakt en staat je moestuinplan op papier of op je computer? Dan kun je zaden inslaan! Waar? In tuincentra en in het voorjaar ook in sommige bouwmarkten en supermarkten. Dille & Kamille heeft ook steeds meer zaden en natuurlijk kun je ze online bestellen. Wil je biologisch moestuinieren? In mijn blog ‘Biologische zaden voor jouw moestuin: 5 goede adressen’ geef ik je mijn favoriete adresjes. Onderaan dit blog heb ik nog een leuke winactie in samenwerking met de Dutch Garden Seeds. 

Wat voor producten nog meer?
Behalve zaden, heb je natuurlijk nog meer dingen nodig voor jouw moestuin. Dit kan in elk geval op je lijstje:

-Zaaipotjes (ongeveer 9cm)
-Zaai- en stekgrond
-Gereedschap (tuinhandschoenen, schepje, hark(je), snoeischaar, touw/klimrek als je groenten laat klimmen).
-Plantlabels (tip: maak ze zelf!)
-Compost
-Mest (biologisch is beter)
-Kali voor wortel- en knolgroenten
-Eventueel kalk bij een zure grond (zoals zandgrond).

Voorzaaien
Groenten die pas na half mei naar buiten mogen, kun je het beste thuis voorzaaien. Denk aan tomaat, aubergine, peper, paprika, komkommer en courgette. Je zaait ze binnen voor op een warm plekje en plant ze vanaf half mei buiten uit. Voordat je dat doet, laat je ze eerst wennen aan de buitenlucht door ze een weekje steeds iets langer buiten te laten staan. Begin met een wat warmere middag en laat ze uiteindelijk ook ’s nachts buiten staan. Dit heet afharden.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de verhalen van andere Natuurdromers? In deze rubriek laten wij hen aan het woord over hoe zij zich bezighouden met én genieten van de natuur.  Deze week door Kim Nelissen met haar passie voor moestuinieren.

Kim Nelissen, alias Moesmeisje, heeft 3 kleine moestuintjes in Utrecht: eentje in potten en bakken in haar stadstuintje en 2 in buurttuinen. In totaal verbouwt ze daar maar liefst 30 verschillende groenten, fruit en kruiden. Met haar blog                                   wil ze laten zien dat je geen grote lap grond nodig hebt om gezond uit eigen tuin te eten. Wil je meer tips over moestuinieren? Volg Moesmeisje dan op                          en abonneer je op haar eigen 

Starten met jouw eigen moestuin: zo pak je dat aan
Lijk het je leuk om jouw eigen groenten, fruit en kruiden te verbouwen en wil je starten met een moestuin? Leuk! Ik ga je stap voor stap uitleggen hoe je begint.

April is een ideale maand om te starten met een eigen moestuin. De ergste kou is voorbij en er valt al heel wat te zaaien (zie verderop in dit blog). Maar waar moet je allemaal aan denken? Hoe pak je het aanleggen van een moestuin aan? Van het voorbereiden van je bodem en het kopen van zaden tot zaaien en je moestuin onderhouden, je leest het hier.

Hoe ligt jouw moestuin?
Voordat je start met moestuinieren, is het slim om te kijken naar de ligging van jouw toekomstige moestuin. Heb je een stuk grond in de zon, dan heb je mazzel, want dat is de beste plek. Ideaal is minimaal zes uur zon per dag. Heb je een plek met minder zonuren, geen man overboord, ook dan is er nog van alles mogelijk. Je hebt dan alleen wat minder keuze in wat je kunt verbouwen. Groenten als paprika, courgette, komkommer en tomaat houden van lekker veel zon en warmte. Die worden niet zo blij van een plek in de schaduw. Een groente als sla, doet het daarentegen weer prima met wat minder zon. In mijn blog ‘Moestuin in de schaduw’ geef ik je nog meer tips voor een schaduwplekje.

Bodem klaarmaken
En dan is het tijd om je bodem klaar te maken. Want dat is de basis van jouw moestuin. Een gezonde bodem betekent een gezonde moestuin. Haal het onkruid en gras eruit en verspreid een flinke laag compost over je lapje. Compost verbetert de structuur van je bodem (op wat voor grond je ook teelt) en beschermt tegen uitdrogen en bevriezing.

Veel plezier met jouw moestuin!
Hopelijk heb je nu genoeg handvatten voor een vliegende start. Weten wat je nog kunt zaaien in april? Dat lees je in het blog ‘De moestuin in april’.

Win gratis zadenpakketje
Heb jij er helemaal zin in gekregen en ga je starten met een moestuin? Dan hebben we wat leuks voor je. Je kunt een biologisch zadenpakketje winnen van de Dutch Garden Seeds. Laat een reactie achter in het topic 'Moestuinieren met Moesmeisje'          . Op 15 mei maken we de winnaar bekend. Kun je niet wachten en wil je alvast zelf zaden bestellen? Met de code MOESMEISJE krijg je 10% korting in de webshop van de Dutch Garden Seeds (link naar hun site: https://www.dutchgardenseeds.com). 

moesmeisje.nl

Instagram

YouTube-kanaal.