Kas & Anja

Laat je inspireren

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de verhalen van andere Natuurdromers? In deze rubriek gaan wij in gesprek met Natuurdromers over hoe zij zich bezighouden met én genieten van de natuur. Kas en Anja verruilden in 2018 hun huisje in Den Helder voor een oldtimer campervan en reisden 8 maanden met hun hond door Scandinavië.

Willen jullie je eens voorstellen?
Wij zijn Kas en Anja. We wonen samen met ons zoontje van bijna 2 jaar en onze hond Maro in Den Helder. Dertien jaar geleden kwamen we elkaar tegen in een café en sindsdien zijn we altijd samen. En sinds 4 jaar officieel man en vrouw! Anja is half Deens, half Nederlands. Daardoor hadden we dus altijd al wel een klein beetje een zwak voor Scandinavië. We droomden zelfs een poosje van die kant op emigreren, maar door het werk van Kas als ondernemer werd dat toch wel erg lastig. Dus toen hebben we de droom om te emigreren omgezet naar deze reis.


Hoe kwamen jullie op het idee om zo lang te gaan reizen?
We wilden heel graag reizen en dan terugkomen als we het niet meer leuk zouden vinden. Echt een langere tijd dus! In die periode woonden we in een antikraakpand en stonden we echt een beetje op een kruispunt in ons leven. Gaan we een nieuw huis zoeken, huren of kopen? Of jagen we onze droom na en gaan we nu echt die reis maken? Toen hakten we de knoop door en gingen we op zoek naar een camper. We kwamen al snel deze camper op het spoor; een oldtimer uit 1987. Het had alle faciliteiten die we zochten. We wilden er sowieso off-grid mee reizen, we wilden een toilet en een vast bed. Dus zo gezegd, zo gedaan. Camper gekocht.. en toen gaan klussen. De camper was nogal smoezelig, dus dat was wel even een klus. En we hebben er zonnepanelen op gelegd zodat we echt off-grid zouden kunnen.

En toen zijn gewoon gegaan.. met de hond. We lieten alles achter, schreven ons in bij onze ouders, zegden onze huur op en gingen.

Deel jij ook graag jouw verhaal of initiatief?  Stuur een chat berichtje naar Bart 
Hoeveel was je ongeveer kwijt aan deze onderneming?
We ruilden onze auto in voor deze camper en betaalden nog ongeveer 9000 euro extra. Daarnaast hebben we natuurlijk veel geklust en verbouwd. Uiteindelijk kostte dat allemaal samen rond de 10.000 euro. Tijdens de reis waren we niet super veel geld kwijt. We gingen natuurlijk wildkamperen, dus dat kost je niets. Dus we gingen best zuinig door alle Scandinavische landen heen. Die staan natuurlijk bekend om hun hoge prijzen, maar wij wisten op een gegeven moment de goede winkels en koopjes goed te vinden. Én we hadden alcohol mee uit Nederland. Dat is echt onbetaalbaar daar, dus we hadden een goede voorraad Whisky meegenomen van huis. Onze ouders kwamen tijdens onze reis ook nog even langs en vulden toen ons voorraadje ook weer aan.

En welke route hebben jullie precies afgelegd?
De eerste stop was in Denemarken om familie te bezoeken. Dat was maar goed ook, want daar hield de camper er al mee op. Dat was nog een heel avontuur. Op Jutland begonnen de kuren. Daar wilde ‘ie niet meer starten. Later deed de motor het wel weer, maar toen mocht de motor absoluut niet meer afslaan. Dus wij als een gek naar familie gereden, zonder dat ik m’n voet van de koppeling mocht halen. We logeerden een weekje bij een tante, terwijl de garage op zoek ging naar het probleem. Dat bleek uiteindelijk enorm mee te vallen.. dus we konden daarna gelukkig snel verder.
We staken toen snel over naar Zweden en reden via de Oostkust helemaal naar boven, naar Finland. Daar zakten we snel weer een beetje af, want het was maart… en ontzettend koud. Onze hele camper lag vol met dekens die we in alle kieren stopten, maar het bleef tochten. Maro, onze hond, was helemaal aan het bibberen. Dus toen dachten we al snel: ‘we doen echt niemand een lol als we nu nog noordelijker gaan’.

In de lente zijn we weer richting het noorden gegaan. Daar zijn we overgestoken naar Noorwegen en toen weer helemaal afgezakt naar het zuiden. Daar waren we dus hartje zomer, toch wel fijn om nog een beetje mooi weer te hebben. Dat was ook de plek waar we onze familie en vrienden ontmoetten die speciaal waren afgereisd om tijd met ons door te brengen. Uiteindelijk zijn we weer overgestoken naar Zweden en via Denemarken weer naar huis. Een echt rondje dus! 😊

Hoe was dat? De zomer in Scandinavië?
Het was zó licht. Dat was echt een bizarre ervaring. De zon gaat gewoon niet onder. We raakten helemaal in de war ook. Uiteindelijk maar uit wanhoop de ramen afgeplakt, zodat we toch nog een beetje in slaap konden komen. Maar blijkbaar kan je lichaam in zo’n periode gewoon goed functioneren op minder slaap, dus dat waren veel late avondjes.
Helaas hebben we het Noorderlicht niet gezien. Dat wilde we dolgraag, maar het werd ons in 8 maanden Scandinavië niet gegund. Dat was wel een beetje zuur, dus we moeten nog een keer terug!

Droom jij ook van vanlife, ben je aan het verbouwen of heb je al veel ervaring? In het topic ‘Vanlife’ kun je doorkletsen met andere Natuurdromers. Check ook de Instagram van Kas voor nog meer foto's en inspiratie.

Wat was het hoogtepunt van jullie reis?
Samen blikken we zo vaak terug op alles wat we mee hebben gemaakt. We teren echt nog op onze herinneringen. Zo vaak gaat het in ons huis van: ‘Weet je dit nog…, weet je nog dat we daar waren?’.
Van te voren hadden we afgesproken om onszelf niets op te leggen. We gingen niks plannen, maar zouden gewoon echt in het ‘nu’ gaan reizen.

Een hoogtepunt voor ons ontstond eigenlijk door een dieptepunt. Al snel in Zweden ging de camper weer kapot. Precies in het seizoen dat alle banden van iedereen verwisseld moesten worden, dus niemand had tijd. En de camper werd maar slechter en slechter. Uiteindelijk vonden we een garage die wel even tijd had. Toen vroegen ze: ‘joh, wat voor camper is het?’. Zoveel verstand van campers heb ik dus niet. Dus ik dacht het goed te hebben en zei: ehm, de camper heeft volgens mij een Fiat onderstel.’. Dat bleek niet zo te zijn. Een dag later belden ze op dat ze onderdelen hadden besteld, maar dat de camper helemaal geen Fiat bleek te zijn maar een Peugeot. Dus ja, ze moesten alle onderdelen opnieuw bestellen en dat zou nog wel even duren. Ondertussen was de hele camper al uit elkaar gehaald en hadden wij geen slaapplek meer. Dus wij als een gek spullen uit de camper gehaald en op onze fiets het bos ingegaan om een plekje te vinden voor onze tent. Daar bouwden we een heel kampement, met een kampvuur en windschermen.. Het was fantastisch! Dit was echt zo’n moment wat ons overkwam, maar wat heel goed uitpakte. Het was echt een avontuur om in ons tentje in een prachtig Zweeds bos te staan. En het was héél koud. We lagen met z’n drietjes, hond in het midden, tegen elkaar aangekropen.

Maar eigenlijk was de wildernis gewoon het meest fantastische van de hele reis. De eindeloze natuur en alle wilde dieren. Geen mens in de buurt. Dat gevoel was fantastisch. Hier bestond de wildernis nog echt.

We blikken nog vaak terug op alles wat we hebben meegemaakt. Spijt hebben we helemaal niet. Zelfs dat de camper kapot ging bracht ons weer een avontuur. Uiteindelijk heeft dat oude beestje tijdens die 8 maanden alles doorstaan: bergen, dalen, wegen met gaten. Het was echt een trouwe vriend geworden. Het werd daardoor extra pijnlijk om ‘em daarna weer te moeten verkopen.

En Maro, jullie hond ging mee. Hoe was dat?
Oeh, daar hebben we ons wel een beetje op verkeken. We wilden natuurlijk onze grote vriend mee. Met alle wandelingen die we zouden maken. Dat zou hij fantastisch vinden. Maar toch was de reis voor hem wel stressvol. We verplaatsten ons natuurlijk veel, dus daar werd hij soms wel zenuwachtig van. Hij wilde het liefst in de camper steeds bij ons zijn.

Maar hij heeft ook enorm veel genoten. Lekker achter rendieren aangerend, en hij rook continu nieuwe dingen. Zo volgden wij hem wel eens op z’n spoor en dan stuurden hij ons naar een groep elanden bijvoorbeeld. Een keer brak zijn riem omdat hij zo enthousiast werd van een moeder eland met jong. Toen hielden we wel ons hart vast. Hij ging erachteraan. Maar het grappige was dat hij niks deed.. Hij rende gewoon parallel mee.

En hij heeft gezorgd voor ons mooiste souvenir. Hij rook iets en bleef maar trekken, dus wij met hem mee en toen vond hij in de bosjes een prachtig elandgewei. Die hebben we natuurlijk meegenomen!
We hadden de reis echt niet zonder hem willen doen. Hij maakte het echt compleet. Maro leert ons zo in het ‘nu’ te leven. Hij leeft altijd in het hier en nu dat stimuleert ons ook enorm om te genieten van elk moment.

En hoe zag jullie dag er dan bijvoorbeeld uit?
Iedere dag startte met lekker rustig wakker worden, opstarten, hond uitlaten en dan bedenken: ‘Wat willen we vandaag eigenlijk gaan doen?’. Pas dan besloten we wat we die dag zouden doen. Die vrijheid was heerlijk. We bezochten prachtige natuurparken, maakten mooie wandelingen, bezochten ruïnes of historische Viking plekken. Iedere dag vulden we precies zo in als we zouden willen.
We moesten wel een paar keer per week werken. Dan zochten we een plek in de stad op met goede wifi. Zo stonden we regelmatig naast een fastfoodketen waarvan we wisten dat ze goede wifi hadden. En dan werkten we een paar uur. Alleen soms waren we meer tijd kwijt met het zoeken naar goede wifi dan dat we daadwerkelijk konden werken. Dat is dan wel een beetje zonde van je tijd. Dus voor onze volgende reis hadden we al bedacht dat we dan niet willen werken! 😊

En hoe was het wildkamperen?
Onze eerst nacht wildkamperen was een hele ervaring. We bleken naast twee drugsdealers te staan dichtbij Malmö die ’s nachts werden aangehouden. Midden in de nacht stond er allemaal politie om ons heen. Dat was toch wel een bijzonder rare ervaring. Toen bedachten we al snel dat we meer in de natuur wilden staan en minder in wat stedelijke omgevingen. Maar ook het wildkamperen in de bossen is echt bijzonder. Dan denk je dat heel ver weg bent van de bewoonde wereld, echt in the middle of nowhere… en dan komt er midden in de nacht een auto aanrijden. Dan denk je echt van: ‘huh, wat doet die hier nu?’. Dat gebeurde regelmatig, daar moesten we wel echt een beetje aan wennen. Maar verder hebben we ons eigenlijk nooit onveilig gevoeld.


En toen we weer terug kwamen in Nederland moesten we echt enorm wennen; alle stress en drukte waren we niet meer gewend. Dat merkten we al een beetje toen onze vrienden en familie ons opzochten. Dat was zó anders. We raakten er echt een beetje overprikkeld van haha. Heimwee hadden we niet. Al misten we onze families wel enorm. Als je zo lang van huis bent merk je echt wie erg belangrijk voor je zijn.

Wat maakt jullie een natuurdromer?
Tijdens de reis realiseerden we steeds meer dat we onderdeel zijn van de natuur. Je voelt je zo klein door al die overvloed aan prachtige natuur. En de natuur houdt dan niet rekening met jou, jij moet rekening houden met de natuur. Dat gaf ons zoveel voldoening. In ons leven proberen we steeds meer in verbinding te komen met de natuur. Door die verbinding voelen we ons zo gelukkig. En we geloven dat dat voor veel meer mensen geldt, maar dat ze dat nog niet zo doorhebben. Onze reis heeft ons echt enorm geholpen in dat stukje bewustwording.
Door de reis zijn we nog meer in het nu gaan leven en genieten we nog meer van de kleine dingen. Halverwege onze reis hebben we op afstand een volkstuintje in Den Helder gekocht. Daar hebben we nu een kleine cabin opgebouwd en ons eigen moestuintje. Dat is zo’n fijne plek. Daar zijn we het liefst de hele dag.. gewoon lekker met je handen in de grond. We hopen ons kind ook in de natuur groot te brengen en zouden het liefst met ons gezinnetje fulltime in de natuur leven.

Wat willen jullie anderen meegeven met dezelfde droom?
Gewoon doen! Zoveel mensen hebben redenen om niet te gaan, vanwege geld bijvoorbeeld. Maar het hoeft niet duur te zijn. Als je van natuur houdt.. genieten van natuur is gratis. Noorwegen is duur, maar je kunt er best goedkoop doorheen reizen. Heb een beetje lef, zet niks vast en heb geen verwachtingen. Dan kan niks tegenvallen en verrast alles je. Zo word je reis een soort ontdekkingstocht.

En om af te sluiten.. Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding. Dat is zeker voor Scandinavië een héle belangrijke! 😊

Wat ook wel heel bijzonder was waren de verschillen tussen Zweden en Noorwegen. In Zweden heb je super uitgestrekte bossen. Toen we Noorwegen inkwamen werden we gewoon een beetje emotioneel. De natuur is zo indrukwekkend. Toen we later weer terug gingen naar Zweden was dat ook weer fijn. Lekker wat heuvelachtig, enorm uitgestrekt en enorme bossen. Noorwegen is veel extremer. Om elke bocht ziet het landschap er weer anders uit. Daarom voelde Zweden toen ook wel weer als een warm bad.