Guusje

Laat je inspireren

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de verhalen van andere Natuurdromers? In deze rubriek gaan wij in gesprek met Natuurdromers over hoe zij zich bezighouden met én genieten van de natuur. Guusje ging op zoek naar een manier van leven waarbij ze zoveel mogelijk zelfvoorzienend kon wonen. Ze kwam uit op een Yurt en woont daar nu twee jaar. In deze blog verteld ze hoe haar leven er nu uitziet.

Wil je je even voorstellen?
Ik ben Guusje (25 jaar) en ik woon met mijn twee katten Joepie (13) en Kano (1) in een klein dorpje in de buurt van Utrecht. Super centraal en toch in de middle of nowhere. Zover ik kan kijken zie ik weilanden. Achter een boerderij staat mijn yurt waar nu bijna twee jaar woon. Oorspronkelijk kom ik uit Brabant maar op mijn 16de verhuisde ik naar Utrecht om kunst en economie te gaan studeren. Vervolgens ben ik gaan werken voor een organisatie waarbij we design exposities organiseerden rondom actuele thema’s zoals klimaatverandering. Zo maakten we onder andere exposities in Milaan en New York, maar dat voelde enorm tegenstrijdig omdat we daar met een heel team en hele vracht aan materialen naartoe vlogen. Toen heb ik mijn baan opgezegd en een camper gekocht met mijn toenmalige vriendje.

En toen ben je er vandoor gegaan?
Ja, we zijn toen richting de Pyreneeën gaan rijden. Superleuk! Tegelijkertijd voelde het niet oké dat we zoveel afval produceerden en dat achterlieten op de plek waar we op dat moment waren. Wel in de prullenbak natuurlijk, maar je laat het er wel achter. En dan moeten de lokale bewoners het maar oplossen terwijl wij daar helemaal niet de prijs voor betalen. Dat voelde zo raar dat ik op zoek ben gegaan naar een manier van leven waarbij we zoveel mogelijk zelfvoorzienend konden gaan wonen. We hadden geen megabudget, dus een boerderij kopen was geen optie. En het romantische gevoel van kleiner wonen voelde ik gewoon niet bij een tiny house. Toen bedachten we al snel dat een yurt aan die eisen kon voldoen.Hoe ben je aan je yurt gekomen?
Via marktplaats vonden we een yurt voor 500 euro. Een yurt kost al gauw 10.000 euro, dus er was bijna niet meer te spreken van een yurt. In onze oude kelder hebben we dagen gespendeerd aan het opknappen. Toen we bijna zover waren zijn we op zoek gegaan naar een plek. Dit bleek lastiger dan gedacht. Via mijn netwerk kwamen we met iemand in contact die een kennis had met een yurt én een plek die dat wilde verkopen. In het begin was ik terughoudend, want ja, we hadden al een yurt en daar hadden we zoveel werk in gestopt. Maar toen ik hoorde dat er een kat bij zat zijn we toch maar gaan kijken. Bij de bezichtiging waren we direct verkocht, deze yurt was gemaakt uit één lariksboom uit Drenthe. Dit moesten we gewoon doen! De vorige eigenaar, een vrouw van 60, had er 10 jaar gewoond en haar werd het fysiek te zwaar. Daardoor had de yurt ook behoorlijk achterstallig onderhoud. Gelukkig konden we de eerder aangeschafte yurt met veel winst verkopen omdat we deze zo hadden opgelapt. Hierdoor ontstond er ruimte in het budget op dit te kopen en op te knappen.

Deel jij ook graag jouw verhaal of initiatief?  Stuur een chat berichtje naar Bart 
Wat kun je vertellen over je yurt?
Het is een ronde constructie van hout. Zonder schroeven, alles past in elkaar. Daaroverheen zitten vier lagen: een katoenen binnendoek, een dikke laag vilt van jakwol, geïmpregneerd katoenen canvas en een beschermend buitendoek tegen UV. Er zit geen plastic omheen, dus het huis ademt. Elk jaar breek ik de yurt af om alles te onderhouden en bouw  het daarna weer op. Jaarlijks impregneer ik ook het canvas. Als ik dat niet doe kan het gaan lekken, waardoor het vilt gaat schimmelen. Dat wil je écht niet, dus bijhouden is erg belangrijk. In de winter moet ik dagelijks de houtkachel aanmaken anders wordt het te vochtig binnen. Het is dus eigenlijk een levend huis. In het midden van de tent hangt een touw. Als het hard waait dan moet er een zware steen, de moedersteen, in gehangen worden. De reden daarvoor is dat door het luchtdrukverschil het dak door de wind opgetild kan worden. En omdat de stokken los zitten zou het kunnen instorten. Ik leef dus heel bewust met de seizoenen en check elke dag het weerbericht. Dat klinkt misschien heftig, maar op die manier met de seizoenen en het weer leven vind ik super waardevol.

Ben je veel tijd kwijt aan het wonen in een yurt?
In het dagelijks leven verschilt het heel erg hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Sommige dagen hoef ik alleen maar even te vegen, andere dagen ben ik wat langer bezig met houthakken of het onderhoud van de moestuin. Het afbreken en opbouwen van de yurt is het meeste werk, maar dit hoeft maar een keer per jaar. Het is een nomadentent, dus van oorsprong gebeurt dat ook regelmatig. In Mongolië, waar de yurt oorspronkelijk vandaan komt, worden ze snel afgebroken en opgebouwd, maar dat gebeurt dan ook met de hele familie. Daar leven ze soms met zijn tienen in een yurt. Ik ben zeker een dag kwijt met afbreken en dan nog alle werkzaamheden die erbij komen; vilt schoonmaken, doeken wassen, impregneren, reparaties. Alles bij elkaar een flinke klus. Sinds een jaar woon ik hier alleen. Dat was wel even wennen omdat ik alles zelf moet doen. Als ik het composttoilet niet leeg of geen hout hak is er niemand die het gaat fixen. 

Wil je inspiratie opdoen over het leven in een yurt of ben je gewoon nieuwsgierig naar meer? Op haar YouTube kanaal deelt Guusje video’s over haar leven in de yurt. Ook kun je haar volgen via Instagram.

De foto's in deze blog zijn gemaakt door Joris  Mens.

En wat voor werk doe je nu?
Momenteel werk ik voor de stichting Crafts Council Nederland. We zetten ons in voor het behoud van creatieve ambachten. Kennis van bijzondere technieken gaat steeds vaker verloren omdat het niet wordt overgedragen aan nieuwe generaties. Dat gaat over breien tot het verbouwen van vlas tot het vlechten van manden. Je koopt bijvoorbeeld heel makkelijk een mand bij een keten zoals Ikea, maar we realiseren ons vaak niet dat zelfs dit product met de hand gemaakt wordt. Als je je realiseert hoeveel werk het is en hoeveel wij er voor betalen is het natuurlijk verre van realistisch en eerlijk. Als we allemaal wat zouden vertragen en écht kijken naar wat we consumeren en kopen zouden we denk ik andere keuzes maken. Alles moet tegenwoordig sneller en sneller. Ik probeer het anders te doen en mede door mijn levensstijl leef ik bewuster.

Leef je helemaal zelfvoorzienend?
Zoveel mogelijk. Ik heb geen waterbron dus dat haal ik bij de dichtstbijzijnde boerderij. Daar is ook een douche en een wasmachine waar ik gebruik van maak. Ik heb wel een dompelpomp en een klein riviertje naast mijn yurt, dus in de zomer kan ik buiten douchen. Maar de optie om warm te douchen is wel heel lekker. Mijn composttoilet is naast de yurt in een klein houten huisje. In de winter kook ik op mijn kachel, maar in de zomer is dat echt te heet. Daarom heb ik ook een gasstel. Mijn stroom komt van mijn zonnepaneel wat ik opsla in een grote accu. Hiermee kan ik mijn lampen laten branden en laad ik mijn telefoon, muziekboxje en laptop op.

Wat zijn de kosten die je hebt om zo te wonen?
We betaalden 7.500 euro voor de overname, maar hebben uiteindelijk ongeveer 13.000 euro geïnvesteerd. We hebben onder andere nieuwe doeken gekocht, een houten vloer gelegd, het wc-huisje gebouwd en elektra aangelegd. Ook hebben we een mooie design kachel gekocht die best wel prijzig was. Alle materialen hebben we tweedehands gekocht omdat er genoeg beschikbaar is wat prima hergebruikt kan worden. Soms kostte dit wel extra tijd, we hebben bijvoorbeeld vele avonden besteed aan het restaureren van de houten vloer, maar daardoor voelt die nu wel helemaal eigen. Verder zijn de vaste lasten laag. Ik betaal een klein bedrag per maand aan de boer waar ik mijn stukje land van huur, één keer per jaar koop ik een lading hout en in de zomer twee gasflessen om te koken. Eten doe ik zoveel mogelijk uit eigen tuin.

Waar geniet je het meest van?
Het allergrootste pluspunt vind ik het buitenleven en de vrijheid die ik heb. Het zijn vaak fundamentele dingen waar ik mee bezig ben, water halen, werken in de moestuin, houthakken. Ook als er bijvoorbeeld een week weinig zon is, dan weet ik dat ik moet opletten met het opladen van mijn laptop. Ik lees ook veel meer boeken sinds ik hier woon. Als mensen hier op bezoek komen zit er niemand op z’n telefoon. Het voelt als een heilige plek waar je echt contact met elkaar maakt.

Waar moest je aan wennen?
Waar ik nog steeds aan moet wennen is dat ik geen douche heb in huis. Ik moet over de boerderij lopen met een tasje. Het is een beetje campingstijl. En soms wil ik gewoon lekker onder een dekentje liggen en helemaal niks doen, maar ook dan moet je gewoon hout gaan hakken om de kachel brandend te houden. Soms mis ik ook een grote luxe keuken. Ik houd wel echt van lekker eten en vroeger had ik een hele fijne oven. Nu heb ik alleen mijn kachel of gasstel waar ik op kan koken.

Kun je het ’s winters wel goed warm krijgen?
Zeker! Alleen als het hard waait is het soms een uitdaging. Als het windstil is dan heb ik het binnen 20 minuten warm. Vorige winter was het een week rond de -10, toen heb ik het wel heel koud gehad. Het is een hele ervaring, maar ook leerzaam. In het voorjaar geniet ik dan extra van de zon en alles wat weer groen wordt en gaat bloeien. De voordelen wegen absoluut op tegen de nadelen.

Blijf je de rest van je leven in een yurt wonen?
Nee. Ik geniet enorm van het buitenleven, maar tegelijkertijd is het intens. Vooral in de winter of tijdens een storm. Er moet altijd wel iets gebeuren. Ik zou niet zo snel meer teruggaan naar de stad, maar iets wat net wat comfortabeler is zie ik wel zitten.

Heb je nog tips voor mensen die een yurt willen aanschaffen?

Onderhoud is heel belangrijk, dus als je een tweedehands yurt wil kopen zou ik iemand meenemen die er verstand van heeft. Er is ook een partij in Nederland die nieuwe yurts maakt die geschikt zijn voor ons klimaat, ‘Nooit meer haast’ heten zij. Ook zijn er importeurs die ze uit Mongolië importeren, maar persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van. Deze zijn namelijk niet geschikt voor ons klimaat. Verder heb je een aantal facebookgroepen waar veel kennis wordt gedeeld. Ik krijg ook veel vragen van mensen dus ik maak af en toe een video voor Youtube of Instagram.

Wat maakt jou een natuurdromer?

Mijn liefde voor het dieren- en plantenrijk. De cyclus van de seizoenen, dat alles zo maar weer gaat bloeien vind ik fantastisch. Ik vind het heel belangrijk dat we bewust omgaan met de aarde.