Fobe

Laat je inspireren

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de verhalen van andere Natuurdromers? In deze rubriek gaan wij in gesprek met Natuurdromers over hoe zij zich bezighouden met én genieten van de natuur. Deze week geeft Fobe een kijkje in haar leven als ondernemer in haar eigen verpakkingsvrije winkel.

Wil je je even voorstellen? Wie is Fobe?
Ik ben Fobe Knockaert, geboren op 12 mei 1994 in de West-Vlaamse stad Ieper. Ik run een blog, een zero waste webshop en opende in september 2021 mijn eigen verpakkingsvrije winkel. In mijn vrije tijd hou ik me graag creatief bezig (tekenen, schrijven, schilderen, breien, borduren...), bevind ik me in de natuur of lees ik. Als het maar even kan trek ik er graag op uit. Dan huur ik een leuk huisje via Airbnb in eigen land of neem ik de trein om een stukje Europa te ontdekken. 

Je hebt het afgelopen jaar een verpakkingsvrije winkel opgezet. Hoe kwam je op het idee om dit te doen?
De afgelopen jaren zocht ik steeds op stedentrip naar unieke en ecologische winkels. Daar zaten vaak verpakkingsvrije winkels tussen. Telkens vroeg ik me af waarom dit concept in mijn buurt nog niet bestond.

In juli 2021 werd het idee en stuk concreter en begon ik me steeds vaker af te vragen wat me eigenlijk tegenhield. Ik legde het idee voor aan mijn ouders en een aantal andere mensen in mijn omgeving met de verwachting dat ze me gek zouden verklaren. Dit deden ze niet, dus ging ik op zoek naar een pand. Op 23 augustus vond ik het pand, vroeg ik mijn btw-nummer aan en op 18 september opende ik de winkel. Redelijk snel, dus ben ik nog steeds dankbaar voor alle hulp die ik toen kreeg.

Deel jij ook graag jouw verhaal of initiatief?  Stuur een chat berichtje naar Bart 
Hoe ging het starten met de winkel?
Super lastig. Ik had het ondernemen echt onderschat. Dus die eerste weken/ maanden gingen gepaard met verschillende huilbuien. Gelukkig waren mijn familie en vrienden er om me te ondersteunen. 

Waar komt jouw hart voor natuur/ verpakkingsvrij leven vandaan?
Ik groeide op in een gezin van zeven op het platteland. Tot mijn twaalfde hadden we geen televisie of computer. Waardoor ik geen afleiding had van buitenaf en die moest zoeken in onze tuin. Daar bouwde ik kampen, zwom ik in de vijver, hielp ik in de moestuin en hoorde ik mijn ouders met liefde over de natuur spreken. Mijn vader luisterde tijdens de lente altijd naar de vogels in onze tuin. Die liefde voor de natuur minderde met de jaren. Ik vond Sims spelen opeens veel leuker dan buiten zijn.

Tot ik enkele jaren geleden begon werken in bezoekerscentrum De Palingbeek. In dat natuurdomein vond ik de liefde voor de natuur terug. Ik ging over de middag wandelen, volgde verschillende evenementen rond de natuur en zette me in tegen de klimaatsopwarming. 

Wat vind je leuk aan je werk / wat is soms lastig?
Het leukste is het contact met de verschillende klanten. Sommige winkelen al jaren verpakkingsvrij, andere zetten net hun eerste stapjes. Net die laatste groep betekent echt veel voor mij. Dankzij hen heb ik het gevoel dat ik de wereld beter maak.

Toch merk ik mindere puntjes aan het ondernemen. Zo voel ik me vaak schuldig als ik vakantie neem, vakantie nemen zorgt er namelijk voor dat mijn winkel gesloten is. Ik mis echt mijn vrijheid. Toen ik nog in loondienst werkte kon ik af en toe een vrije dag nemen of eens vroeger stoppen. Nu lukt dat niet. Daarnaast is het financieel ook moeilijk. Ik heb al wat centen in mijn zaak gestoken, maar nog niets eruit gehaald. Waardoor ik op vrije dagen moet bijklussen om mijn huur en andere zaken te betalen.

Wat maakt jou een natuurdromer?
Ik voel dat ik echt mezelf ben in de natuur. In de stad (waar ik nu woon) raken mijn batterijen snel leeg en nooit volledig opgeladen. Dus als ik er even door zit, ga ik wandelen in de natuur. In de zomer kun je me ook regelmatig bij mijn ouders vinden, daar werk ik dan in mijn eigen moestuin of probeer ik aan de hitte te ontkomen door in de hangmat te luieren.

Op vakantie zoek ik de natuur echt op en het liefst van al ga ik er zwemmen in een meer of zee. De oude vakantiefoto's waar ik kliedernat de huurauto in stap, zijn dan ook geen uitzondering!

Wil je graag meer weten?  Op haar website fygge.be vind je blogs, podcasts, een webshop en nog veel meer. Je kunt Fobe ook volgen via Instagram

Op haar webshop vind je allerlei ecologische producten, waaronder een Bambook uitwisbaar notitieboek en een Bambaw bestekset. En die kun jij nu winnen! We verloten dit pakket onder iedereen die een reactie achterlaat in dit topic . Meedoen kan tot 31 januari.

Wat zou je anderen willen meegeven die dezelfde idealen als jou hebben?
Vaak word ik moedeloos. Moedeloos omdat ik soms het gevoel heb, dat ik de enige ben die om onze planeet geeft. Dan probeer ik die gevoelens om te zetten naar iets positiefs. Ik schrijf een blogpost, ga afval rapen of ga in gesprek met gelijkgestemden. Sinds kort zet ik me ook in bij de jongerenafdeling van een groene politieke partij. Samen met een aantal andere jongeren organiseren we activiteiten, gaan we op straat en discussiëren we over onderwerpen die ons nauw aan het hart liggen.

Waar droom jij van voor het nieuwe jaar?
Ik droom van een jaar zonder mondmaskers. Die wegwerpmondmaskers ben ik echt meer dan beu. Zo jammer dat ze nog steeds de standaard lijken voor veel mensen.

Ook droom ik van een eigen plekje met een tuin. Liefst een boshuisje, maar met een huisje in een rustige straat met een beetje groen ben ik ook al tevreden. Daarnaast hoop ik verschillende mensen te kunnen inspireren om kleine en grote stappen te zetten richting een betere planeet.