Ben jij ook zo nieuwsgierig naar de verhalen van andere Natuurdromers? In deze rubriek gaan wij met hen in gesprek over hoe zij zich bezighouden met én genieten van de natuur. Deze keer met buiten familie die hun huis in de stad achterlieten om in een Tiny house te gaan wonen.
Koen en Mathilde besloten anderhalf jaar geleden om een tiny house te bouwen. Inmiddels wonen ze 9 maanden in hun eigen huisje, volledig zelf gebouwd van natuurlijke materialen, samen met hun zoontje Finn. Op dit moment maken ze plannen om naar Scandinavië te vertrekken om daar hun droom na te jagen: zelfvoorzienend leven in de natuur. In deze blog maak je kennis met de buiten familie en vertellen zij over de stap die zij maakten naar een leven in eenvoud.
Van koophuis in de stad naar een tiny house in de polder... dat is een groot verschil. Hoe kwam die omslag bij jou Koen?
Alles begon met een reset op een boerderij in Noorwegen. Op dat moment werkte ik in Utrecht bij een creatief communicatiebureau. Daar werd persoonlijke ontwikkeling erg gestimuleerd. Tijdens een NLP cursus werd ik geconfronteerd met de persoon die ik was geworden. Dat was zo anders dan het kind dat ik vroeger was. Een groot contrast met nu. Ik had me laten vormen door de buitenwereld en door alles wat andere mensen over mij dachten en zeiden.
Op mijn werk ging het super goed en ik had het ook naar mijn zin. Ik was goed in wat ik deed en verdiende er een mooie boterham mee. Tegelijkertijd merkte ik dat ik niet dicht bij mezelf was. Ik was niet echt gelukkig. In die periode maakte ik een aantal bushcraft tochten in Zweden, Noorwegen en Schotland. Dat in combinatie met de persoonlijke ontwikkelingstrajecten bracht mij steeds meer tot de kern; wie ben ik en waar sta ik voor? Toen heb ik de keuze gemaakt om voor drie maanden naar Noorwegen te gaan om mee te draaien op een boerderij. Dat bleek de reset te zijn. Ik besloot mijn baan op te zeggen.
Dus je hebt echt bewust gekozen om je leven om te gooien?
Ja, al was mijn leven eigenlijk best prima. Ik wist dat als ik weer thuis zou komen, ik zo weer in mijn oude stand verder zou gaan. Het was ook niet dat ik mijn baan of de stad stom vond. Ik zou mijn leven op dat moment een 7,5 geven. Ik miste diepgang en vooral plezier zoals het jongetje die vroeger zo graag erop uit ging. Toen heb ik besloten om mijn eigen pad te gaan volgen. Niet wetende dat ik als zzp timmerman aan de slag zou gaan en al helemaal niet dat ik vijf jaar later in een tiny house zou wonen.
Hoe was die omslag voor jou, Mathilde?
Een stuk minder onstuimig dan die van Koen. Mijn connectie met de natuur is altijd groot geweest en ben ik nooit verloren. Natuur is mijn veilige haven; lekker naar buiten, in mijn eigen wereldje. In bomen klimmen, bloemetjes plukken en gewoon lekker met mijn blote voeten struinen in het gras.
In 2014 startte ik met mijn studie Pedagogiek vanuit ecologisch perspectief. Ik woonde toen in Amersfoort en bracht mijn vrije tijd vooral door in de Soesterduinen. Dit was de plek om aan de drukte te ontsnappen. De behoefte aan natuur was ook een groot deel van mijn studie. Voor mij stond de vraag centraal hoe ik kinderen met hulp van de natuur dichter bij zichzelf kon brengen.
Het was altijd al mijn droom om in een hutje op de hei te gaan wonen. Toen Koen en ik elkaar ontmoetten bleken we allebei de droom te hebben om in de natuur te leven. De plannen die hij had voor de toekomst kwamen zo overeen met mijn plannen. Dat was heel bijzonder! Zo werd één en één twee en zijn we plannen gaan maken voor ons eigen tiny house.
Deel jij ook graag jouw verhaal of initiatief? Stuur een chat berichtje naar Bart
Hoe bevalt jullie leven als buiten familie?
Wij willen onze voetafdruk zoveel mogelijk minimaliseren en geloven dat dit samengaat met een leven in eenvoud. Dat betekent minder spullen en daardoor ook meer zelf met je handen doen. Dit vraagt echt om luxe los te laten en je over te geven aan eenvoud. Het is nodig om vooruit te denken. Hebben we bijvoorbeeld nog genoeg drinkwater, is er voldoende regenwater, brengen de zonnepanelen voldoende op om het koelkastje draaiend te houden? Dat zijn dingen waar we vroeger niet over na hoefde te denken. Alles went en op een gegeven moment zat dat helemaal in ons systeem. Wel ervaren we dat deze manier van leven vraagt om meer thuis te zijn. Het kost nou eenmaal veel meer tijd. Dit combineren met een fulltime baan is daarom soms best een uitdaging. Aan de andere kant hebben we hierdoor ook minder kosten, dus dan ben je minder afhankelijk van een fulltime inkomen.
En het wonen op 16 m2?
We hebben een prachtig huisje dat warm en rustig aanvoelt. Het huisje ademt. Heerlijk. Het leven is soms ook best pittig op zo’n kleine oppervlakte. Vooral met ons zoontje Finn van één jaar. We zijn afhankelijk van zijn slaapritme. Als hij slaapt moeten wij ook naar bed of naar buiten. Nu de warme dagen weer zijn aangebroken is het veel gemakkelijker. Vooral de wintermaanden zijn uitdagend.
Wij geloven in klein wonen en ervaren het als heerlijk. 16 m2 is wel echt te krap als gezinswoning. Met twee aparte slaapkamers en een keukentje is het opgelost. De ideale grootte voelt als 40 m2.
Jullie delen veel persoonlijke dingen op jullie social media. Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
Toen wij besloten dit avontuur aan te gaan wilden we heel graag ons leven delen. We misten het verhaal van andere mensen die de weg naar een droom toe aan het bewandelen zijn. Iemand die blanco en vol overgave het avontuur aangaat. Daarom besloten we dat zelf te delen. Wij willen vooral ook de fijne en de moeilijke momenten delen. Wat ook zo leuk is dat mensen die we nog nooit ontmoet hebben heel erg met ons meeleven en de waardering uitspreken. We horen dat onze manier van leven mensen inspireert en vooral bewust maakt van de (overbodige) luxe in hun eigen leven.
Hebben jullie al veel mensen ontmoet?
Helaas gooit Corona een beetje roet in het eten. We wilden graag workshops gaan geven over tiny house en eenvoudig leven, maar daar is het nog niet van gekomen. Via onze social media hebben we veel mensen leren kennen. Het geeft zo’n fijn gevoel dat je mensen om je heen hebt die het leuk vinden wat we doen en er inspiratie uithalen. In de toekomst dromen we van een plek waar zich mensen zich altijd welkom voelen om langs te komen.
Willen jullie iets meer vertellen over die droom?
We dromen van een plek waar mensen het contact met de natuur, het leven in eenvoud en vooral met zichzelf kunnen terug vinden. Samen het leven te delen. Een plek waar je tot rust kan komen, waar je even helemaal niks moet. In de ochtend lekker genieten van yoga buiten. Als je het leuk vindt om juist je kennis en kunde te delen met anderen mag dat ook. Een cursus eetbare planten en paddenstoelen, een workshop houtbewerking of samen sporen zoeken. Een grote puzzel van mensen die allemaal hun eigen kennis of talenten hebben en dat samenbrengen op één plek.
We beginnen deze zomer met een verkenningstocht naar Noorwegen en Zweden. Daar hopen we een mooie plek te vinden om onze droom te realiseren. Waar we uiteindelijk terecht komen weten we nog niet. Dat voelt spannend en erg leuk. We geloven dat het allemaal op ons pad komt.
Zijn jullie ook Noors of Zweeds aan het leren?
Vorig jaar zijn we al begonnen met elke avond een uur Noors te leren. Het is echt zo’n leuke taal. Laatst hoorde ik (Koen) het op de radio en dan krijg ik gelijk de kriebels. Het liefst zouden we vandaag in de auto stappen om naar Noorwegen te vertrekken.
Waar willen jullie andere mensen mee inspireren?
Wij veranderen ons leven niet alleen om de aarde te ontlasten, het gaat om veel meer. We zien dat er langzaam een ongezonde levensstijl ontstaat in onze wereld. Er is heel veel financiële druk, een hoge werkdruk, enorm veel verplichtingen en de huizenmarkt is oververhit. Mensen bewegen ook steeds minder, veel kennis en ambacht gaat verloren en mensen worden steeds afhankelijker en zijn verder verwijderd van zichzelf en van wat hen echt drijft. Wij geloven door te vertragen en ons leven eenvoudiger in te richten, er meer vrijheid, blijdschap, rust en geluk vrijkomt. Beter voor de aarde en beter voor ons zelf. Dat maakt ons leven rijker. Dat is precies de boodschap die we willen delen. We kunnen dit van de daken gaan schreeuwen, maar liever laten we het mensen ervaren.
Waar geniet jij het meest van, Mathilde?
Als ik lekker buiten kan zijn. ‘s Ochtends wakker worden en de dag helemaal zelf in te delen met vrijheid om te struinen. Het dier waar ik mezelf in herken is de vlinder. Je ontwaakt, fladdert wat rond en kiest op welke boom of blaadje je heerlijk in de zon gaat opwarmen. Echt genieten.
Nu zijn we ook benieuwd wat voor dier jij bent, Koen.
Haha, ik ben geen vlinder. Ik denk dat ik een bever zou zijn. Handen uit de mouwen en lekker heel de dag druk met dammen bouwen. Maar ik herken me ook wel in een zwaluw omdat die zo enorm snel en wendbaar zijn. Als ik iets in mijn hoofd heb dan ga ik het ook doen. Met mijn handen ontdek ik hoe het voelt en wat het met mij doet.
Voor jullie is verstillen een belangrijk begrip, hoe ga jij daar mee om Koen?
Ik leer dat van Mathilde. Zelf houd ik ervan om constant bezig te zijn. Daardoor voel ik onrust en vraag ik veel van mijn lichaam. Het contact met mijn lichaam is niet zo heel goed. Mijn hoofd neemt snel de regie en daardoor ga ik fysiek af en toe een grens over. Mathilde heeft de rust van nature in zich en helpt me om beter naar mijn lichaam te luisteren. Vijf jaar geleden heb ik een retraite gedaan. Vooraf leek het mij helemaal niks, zo lang stil zijn en stilzitten. Maar het bleek toch wel heel fijn. Ik kom meer in contact met mezelf en voel wat mijn lichaam nodig heeft. Daar wil ik in de toekomst nog meer mee gaan doen.
Wat maakt jullie Natuurdromers?
Wij zijn echte buitenmensen. De natuur maakt het leven één grote speeltuin. Hoe bijzonder is het dat de natuur altijd het antwoord heeft, zich constant aanpast en lekker zijn eigen tempo aanhoudt. Ze geeft zich over aan het moment, soms maakt ze sprongen en andere momenten neemt ze weer rust. In de winter verstilt de natuur en in de lente komt alles weer tot bloei, vol nieuwe energie. Daar willen wij nog veel meer mee; het meegaan met het tempo van de natuur, het vertragen en het overgeven aan het moment.
Waar kunnen mensen jullie avontuur volgen?
Wij delen ons avontuur op YouTube en Instagram. We zijn daar te vinden onder de naam ‘buiten familie’.