24 uur in
de Streek van Verrassingen
Leiden e.o.

Laat je inspireren

Wil je er even tussenuit en heb je behoefte aan de natuur, wil je uitwaaien op het strand maar verblijf je daarnaast ook graag in een gezellige stad waar genoeg mogelijkheden zijn voor het opsnuiven van cultuur in eigen land? Denk dan eens aan de Streek van Verrassingen!

In Zuid-Holland vind je de plaatsen Leiden, Katwijk, Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp, die allen tot deze streek behoren. Op uitnodiging verbleven wij 24 uur in deze verrassende streek waarbij een verblijf in Leiden werd gecombineerd met een mooie tocht naar, en een bezoek aan, Katwijk aan Zee.

Hortus Botanicus Leiden
Ons startpunt was de Hortus Botanicus in Leiden. Ietwat verscholen tussen de struiken stond namelijk ons verblijf voor deze nacht. Een schattig pop-up huisje aan de rand van de oudste botanische tuin in Nederland. 
    Deel jij ook graag jouw verhaal of initiatief?  Stuur een chat berichtje naar Nicole
Katwijk
Vanaf Leiden is het ongeveer 10 kilometer fietsen naar Katwijk. Het eerste stuk gaat over bruggetjes, door de binnenstad en langs Park Landskroon bij Corpus 'reis door de mens'. Hierna fiets je door een mengeling van polder, nieuwbouw en knusse dorpse straatjes, waarna je de zilte zoute zeelucht begint te ruiken, en je weet dat je in Katwijk bent. 

Wil je trouwens tijdens je verblijf een fiets huren? Neem dan een kijkje op de website van Bizon Bike Company.

Na een picknick op het strand waren wij helemaal klaar voor Jola's Schnipseljagd van JOLA Tours. Dit is een hele leuke en interactieve manier om een stad te verkennen. Via je mobiele telefoon beantwoord je vragen en krijg je hints waardoor je steeds weer een nieuw stukje van de route ontdekt. Ook krijg je interessante weetjes te zien en kom je op de meest bijzondere plekjes. Een speurtocht en sightseeing in één dus!

Leiden, de Stad van Ontdekkingen
's Avonds werden wij welkom geheten door Het Pakhuis in Leiden. Een industrieel-chic restaurant/eetcafé op enkele minuten lopen bij de Hortus vandaan. De inrichting is sfeervol, de menukaart is overzichtelijk en het personeel erg vriendelijk. Wij hebben gesmikkeld van de geitenkaas salade en daarna genoten van een heerlijke wandeling door Leiden "by night".

Struinen door de tuinen 
Als je in de tuinen van de Hortus Botanicus mag verblijven wat doe je dan? Juist; struinen door de tuinen! En Genieten met een grote G van al het moois om je heen. De Hortus is in 1590 aangelegd en is sindsdien steeds verder uitgebreid. Ook worden hier duizenden planten gekweekt voor onderzoek naar de diversiteit in de wereld en om bedreigde planten te behouden. Op de website vind je nog veel meer interessante informatie. Een bezoekje is zeker de moeite waard!

Naturalis
Uiteraard kon, als Natuurdromer zijnde, een bezoek aan Museum Naturalis Biodiversity Center niet ontbreken. In 2021 werd dit museum zelfs uitgeroepen tot European Museum of the Year. Met hun uitgebreide collectie, kennis en data brengen zij het leven op aarde in kaart. Erg indrukwekkend en heel interessant om te zien. Ook zij doen onderzoek in de natuur om biodiversiteit te behouden.

Tip: Spreek eens een medewerker aan. Zij vertellen je graag en boeiend over hun werk en alles wat je in het museum kunt vinden.

Na een overheerlijke lunch bij De tuin van de Smid (hartelijk dank iedereen voor deze tip!) en een schitterende wandeling door Polderpark Cronesteyn (doen!) zat onze 24-uur in De Streek Van Verrassingen er weer op. En een verrassing was het zeker! We hebben genoten van al het moois dat wij hebben gezien. Het voelde als een lang weekend weg i.p.v. 24 uur.

Wil jij ook weg in eigen land en wil je graag natuur, cultuur en lekker eten & drinken met elkaar combineren? Dan is dit zeker een aanrader!